Blogtour – Marina Folkers

Een bijzondere blogtour voor Zoektocht terug

In de weken voor het verschijnen van Zoektocht terug ben ik druk bezig geweest met het organiseren van een blogtour rondom Zoektocht terug. Eerlijk gezegd had ik voor het verschijnen van mijn debuut Faye en Sean, a love story in 2015 nog nooit van dit fenomeen gehoord, maar daarna zag ik regelmatig om mij heen bloggers die bezig waren met een blogtour en zag ik collega-schrijvers die dit zelf organiseerden.
Zou het iets zijn voor mij en mijn nieuwe roman? vroeg ik me af.

Bij een blogtour worden geselecteerde bloggers ingedeeld in een schema, die hun recensie publiceren op de geplande dag. Zo’n blogtour heeft als voordeel dat jouw boek in een korte tijd met regelmaat onder de aandacht wordt gebracht op social media zodat het opvalt – als het goed is – bij het lezerspubliek.

Zo’n blogtour heeft echter ook een nadeel. Hier kwam ik achter nadat ik op social media had gepolst wat men vond van een blogtour. De meningen waren nogal verdeeld, maar een veelgehoorde klacht was dat bloggers/lezers eigenlijk wel genoeg hadden van een overdaad aan recensies van een bepaald boek. Ik bespeurde een soort van blogtour-moeheid, die ik goed begrijpen kon.

Op Twitter kwam ik in contact met Vivian van The Book Review en zij verwoordde in een blog precies waar ik tegenaan liep. Maar ze had ook een fantastisch alternatief. Neem hier maar eens een kijkje als je wilt weten wat Vivian te melden had.
Geïnspireerd door dit artikel besloot ik wel een blogtour te organiseren, maar dan net even anders.

Vol goede moed – lees: met bonzend hart achter de computer en slapeloze nachten van de zenuwen – had ik een groepje van 10 enthousiaste bloggers verzameld, die bereid waren mee te werken aan deze bijzondere blogtour. Zodoende werd er na het verschijnen van mijn boek vijf weken lang, twee keer per week, een origineel artikel geplaatst.

Ben je nieuwsgierig naar het resultaat? Neem dan snel een kijkje bij de deelnemende bloggers:
– Een ontroerende brief aan Caitlin (vrouwelijke hoofdpersoon)
– Een interview
– Een krantenartikel over Max (mannelijke hoofdpersoon)
– Een tienpuntenlijstje à la Caitlin
– Een ABC
– Mooie gedichten
– Een moodboard op Pinterest met citaten uit het boek.
– Een recensie met foto’s en video’s van de Londense locaties uit het boek.
– Een overheerlijk recept
– Een winactie met een zoektocht door de blogs.

Wat vind jij als lezer van deze opzet? Spreekt het je aan of juist niet?
Ben je zelf schrijver? Zou je voor deze vorm van blogtour kiezen of ga je voor de traditionele manier? Zo ja, waarom?​

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *