Interview met Saskia Schouten

saskiaschoutenWilde u altijd al schrijver worden? 

Nee, maar ik was altijd heel goed in opstellen schrijven. Het duurde even voor ik een begin had, maar als ik op dreef was, kon ik er met moeite een eind aan breien. Op de middelbare school wilde de leraar Nederlands zelfs mijn opstel voorlezen!

Hoe bent u ontdekt als schrijver? 

Toen in 2006 mijn eerste boek uitkwam.

Hoe ziet uw werkdag eruit?

Heel verschillend. Eerst meestal de huishoudelijke klussen en vervolgens begin ik met schrijven.  (Ik benijd de schrijvers die een huishoudelijke hulp hebben J) Niet elke dag want er zijn ook zoveel andere dingen waar ik me mee bezighoud.

Ziet u schrijven als uw beroep?

Jazeker.

Zijn er punten die u minder leuk vindt in dit werk? 

Dat ik zo vaak gestoord wordt tijdens het schrijven. Ik heb geen werkkamer maar zit in de huiskamer.

Heeft u vaste schrijfrituelen?

Nee, niet echt. Ik zit meestal aan mijn bureau met de laptop, maar als ik onderweg ben, gebruik ik pen en papier. Het komt regelmatig voor dat ik tijdens het autorijden een zin of titel in mijn hoofd krijg en die herhaal ik dan net zolang tot ik een parkeerplaats heb gevonden om het op te schrijven. Op mijn nachtkastje ligt uiteraard ook pen en papier.

Wat wilde u vroeger worden?

Cassière en heb dat werk ook jaren gedaan.

Wie zijn uw favoriete schrijvers?

Sjoerd Veenman, Geertrude Verweij, M.P.O. Books, Arie de Ruiter, Sigrid Landman, Karen Kingsbury, Simone Foekens, Ina v.d. Beek, Greetje v.d. Berg, Ella Marjon, Thea Zoeteman, Jacques v.d. Baan, Adriënne van Holst-Romijn, Anita Verkerk.

Welke genres leest u het liefst? 

Romans en thrillers.

Wat kunnen lezers van uw boeken leren?

Ik weet niet of ze ervan kunnen leren, maar ik heb wel gemerkt dat mijn boeken soms invloed hebben op lezers. Iemand is erdoor tot geloof gekomen, iemand anders werd erdoor bemoedigd en weer iemand anders is meer gaan bidden. Het geloof komt in elk boek op een andere manier naar voren, maar zonder belerend te zijn.

Richt u zich specifiek op een doelgroep tijdens het schrijven?

Nee, ik schrijf voor iedereen. Ik weet dat mijn boeken gelezen worden door mensen van 11 tot 93 jaar.

Verwerkt u eigen ervaringen in uw boeken?

Ja, in het ene boek meer dan in het andere. In elk boek komt minstens één reis voor en dan put ik meestal uit eigen ervaringen.

Vindt u dat je een opleiding nodig hebt om schrijver te worden?  

Als je aanleg hebt, hoeft het niet per se. Maar workshops volgen over schrijven of leren van andere auteurs, vind ik heel zinvol.

Wat zijn uw hobby’s?

Lezen, schrijven, redigeren, handwerken, tuinieren, reizen.

Wat doet u over 10 jaar?

Hopelijk schrijf ik dan nog steeds.

Wat is een lijfspreuk die het beste bij u past? 

Schrijven is de enige droom die nog mooier is als hij uitkomt.


Het laatst verschenen boek is:

Schrijversliefde

Rhodante werkt in een boekhandel. Daardoor komt ze in contact met schrijver Halewijn Woning. Als hij in de winkel zijn debuutroman signeert, wisselen zij e-mailadressen uit. Als blijkt dat Halewijn dezelfde vakantiebestemming heeft als Rhodante en zij allebei in het recreatieteam zitten op dezelfde camping, verdiept zich het contact.

ISBN 9789075613537

Het boek dat hierna verschijnt is:

Het vervolg op Schrijversliefde. Hiervoor heb ik 3 titels en ik weet nog niet welke de uitgever zal kiezen. Het boek komt zeer waarschijnlijk voorjaar 2015 uit.

Meer over deze auteur vindt u op haar website