Categorieën
Vervoer

De brommer verzekering, in welke vormen bestaat ze precies?

Eén van de eerste dingen waar je aandacht aan  zal willen besteden op het moment dat je eigenaar bent geworden van een brommer is natuurlijk het afsluiten van een brommerverzekering. Net zoals ook geldt voor met name een auto of een moto is het namelijk zo dat je ook voor een brommer die in het verkeer wordt gebracht verplicht dient te beschikken over een verzekering. Dit geldt echter uitsluitend voor de zogenaamde WA-verzekering. Is dit voor jou niet helemaal duidelijk, maar wil je graag alles te weten komen over het afsluiten van een voor jou geschikte brommer verzekering? Lees dan vooral snel verder!

1.) De WA-verzekering voor brommers

De eerste verzekering die je voor jouw brommer kan afsluiten is de zogenaamde WA-verzekering. Dit is meteen ook de enige brommer verzekering waar een wettelijke verplichting voor geldt. Mensen die op zoek zijn naar een zo voordelig mogelijke verzekering voor hun brommer kiezen er doorgaans voor om deze optie af te sluiten. Inderdaad, wanneer je deze keuze maakt ben je effectief zeker van de laagste mogelijke verzekeringspremie. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat de WA brommer verzekering niet zomaar voor iedereen de beste keuze is. Je mag dan wel geconfronteerd worden met een lage premie, daar staat tegenover dat ook de dekkingen waarop je kan rekenen behoorlijk aan de beperkte kant zijn. 

De WA-verzekering voor brommers is wettelijk verplicht omdat ze ervoor moet zorgen dat elke persoon die deelneemt met zijn of haar brommer aan het verkeer in Nederland is gedekt bij een mogelijks schadegeval. Dit was vroeger niet het geval waardoor mensen alsnog zelf moesten opdraaien voor het kostenplaatje terwijl ze daar helemaal geen schuld aan hadden. Bovendien zorgde dit er ook niet zelden voor dat mensen in de financiële problemen terechtkwamen en daar wou de overheid voor eens en altijd verandering in brengen. Dit brengt ons wel meteen bij het belangrijkste nadeel van dit type van brommerverzekering, ze biedt namelijk enkel en alleen een dekking voor schade veroorzaakt aan derden. De schade aan je eigen brommer wordt dus op geen enkele manier door deze verzekering gedekt. 

2.) De beperkt casco-verzekering

De beperkt cascoverzekering voor brommers biedt je in eerste instantie uiteraard ook de WA-dekking. Deze dekking wordt echter aangevuld met nog drie extra dekkingen. Het gaat hierbij in eerste instantie om een dekking die schade compenseert die het gevolg is van diefstal of schade na joyriding. Dit is reeds een erg belangrijke dekking. Er is echter meer. Ook wanneer er sprake is van schade aan het voertuig als gevolg van een brand zal de verzekering daarin tussenkomen. Deze verschillende dekkingen maken meteen duidelijk dat dit type van verzekering weliswaar bepaalde eigen schade dekt, maar dat toch nog steeds doet in vrij beperkte mate. Ze vormt dan ook eigenlijk de gulden middenweg tussen enerzijds de vrij eenvoudige WA-verzekering en anderzijds de volledige casco-verzekering.

In eerste instantie kan het er misschien naar uitzien dat de hogere premie voor de beperkt casco-verzekering de meerprijs niet echt waard is. Toch is dat niet helemaal juist, integendeel. Het is namelijk zo dat erg veel mensen op een bepaald ogenblik geconfronteerd worden met schade aan hun brommer die het gevolg is van bijvoorbeeld diefstal. Lang niet iedereen heeft namelijk de mogelijkheid om zijn of haar brommer zomaar veilig in een parkeergarage te plaatsen. Geldt dat ook voor jou? Dan is deze verzekering zeker de moeite waard om te overwegen. Tegen een beperkte meerprijs kunnen enkele niet onaanzienlijke risico’s immers toch op een efficiënte manier worden gedekt.

3.) De volledige casco-verzekering voor brommers

De derde mogelijkheid voor wat het afsluiten van een brommer verzekering betreft is de zogenaamde volledige casco-verzekering. Dit is de meest complete verzekering die je voor je brommer kan afsluiten. Ze vertoont dan ook grote gelijkenissen met de all risk autoverzekering. Bij het afsluiten van deze verzekering kan je niet alleen rekenen op de dekkingen uit de WA- en beperkt casco verzekering, maar ook op de volgende: 

  • Dekking bij schade veroorzaakt door slippen;
  • Dekking bij schade veroorzaakt door botsen; 
  • Dekking bij schade veroorzaakt door omvallen;

Mensen die regelmatig rijden met hun brommer en / of grote afstanden afleggen doen er wellicht het best aan om te kiezen voor het afsluiten van dit type van brommer verzekering. Je dient er echter wel rekening mee te houden dat dit grote aanbod aan dekkingen ook een bepaalde kostprijs met zich meebrengt. Het spreekt dan ook voor zich dat de volledige casco-verzekering voor brommers veruit de duurste optie is van allemaal. 

Welk type brommer verzekering is voor jou de beste keuze?

Nu je een goed beeld hebt van de verschillende soorten brommer verzekeringen die er allemaal bestaan is het tijd geworden om na te gaan welk type verzekering voor jou nu echt het interessantst is. Het vinden van het antwoord op deze vraag is alleen maar mogelijk wanneer je eerst even voor jezelf uitmaakt waar je allemaal nood aan hebt. Daarbij is het niet alleen belangrijk om rekening te houden met het aantal kilometers die je gaat afleggen met je brommer, maar ook met de waarde die je brommer vertegenwoordigt. Ook deze laatste factor kan immers het verschil betekenen tussen een beperkte of een volledige casco-verzekering of zelfs het afsluiten van enkel en alleen de wettelijk verplichte WA-verzekering. De zaken waar je zeker rekening mee zal willen houden zijn in ieder geval de volgende: 

  1. De huidige waarde waar je brommer over beschikt; 
  2. De afstand die je gaat afleggen met je brommer; 
  3. De manier waarop de brommer kan worden geparkeerd (in een garage of niet); 

Hou er naast bovenstaande ook rekening mee dat er zoiets bestaat als een speciale brommer verzekering voor oldtimers. Vanaf een bepaalde leeftijd is het zo dat brommers over de status van oldtimer komen te beschikken. Dit is overigens ook het geval wanneer je een brommer hebt aangekocht die over een bijzondere verzamelwaarde beschikt. In ieder geval, denk bij jezelf altijd goed na over welke dekkingen je brommer verzekering dient te beschikken. Alleen op deze manier zal je uiteindelijk de beste keuze maken. Welke verzekering je ook kiest, altijd eerst je brommerverzekering vergelijken!